Despre Autenticitate – #OLCBreneCourseL2

authenticity„If I am full of self-doubt or shame, I can sell myself out and be anybody you need me to be.”

Uau! Aceasta este adevarata lecţie pe care am primit-o în cadrul celei de-a doua sesiuni a cursului The Gifts of Imperfection by dr. Brené Bown.

Vă mărturisesc faptul că am fost conştiincioasă şi mi-am notat ideile relevante ale cursului (deşi nu există cuvânt spus la întâmplare sau menit să umple rândurile). Cu toate acestea, ideea ca dacă sunt plină de îndoieli legate de mine însămi sau de ruşine, mă pot vinde şi pot fi oricine vrei să fiu, m-a impactat în mod deosebit. Să vă spun şi de ce..

În timpul facultăţii am cochetat cu domeniul jurnalismului şi am urmat un curs de redactor-reporter. Tânăra studentă dornică de vedetism (de fapt de confirmare a valorii pe care mi-au dat-o părinţii când m-au pus pe piedestal) a ajuns la ora dlui lector universitar drd. Gheorghe Preda. Acolo am avut de prezentat o scurtă ştire de la deschiderea unui eveniment.

După părerea mea, un astfel de exerciţiu avea rolul de a te obişnui cu stilul şi limbajul jurnalistic. Însă cu o mimică dezaprobatoare, dl Preda avea să-mi pună proiecţiile la punct.

” Nu-mi place! Parcă eşti Andreea Marin! Vreau să fii TU!” (Şi în 2003 Andreea Marin era la TV)

Am înţeles ce a vrut să spună dl Preda (MTV News Chief Editor pe vremea aceea) însă abia acum ştiu cum să fac asta.

Dr. Brené Brown spune că A FI AUTENTIC este o ALEGERE de a te afişa lumii în mod real, sincer, cu defectele şi calităţile tale, cu vulnerabilităţile şi imprefecţiunile tale.

Până acum credeam despre mine că nu sunt autentică; că sunt o sumedenie de măşti care vorbesc oamenilor pe limba lor. Credinţa aceasta mi-a fost întărită de prof. Enăchescu pe care mi-l amintesc spunând că psihologul trebuie să fie un cameleon (desigur că se referea la modul în care comunicăm cu persoanele cu boli psihice).

În realitate, îmi era greu să fiu autentică într-o perioadă în care cel mai mult îmi doream să fiu pe plac lumii în care îmi proiectasem visele.

Acum am îmbrăţişat convingerea că Autenticitatea este practica zilnică de a renunţa la cine credem că trebuie să fim pentru a fi acceptaţi.

Ce trebuie să ştii dacă alegi şi vrei să fii autentic?

– să cultivi curajul de a fi imperfect;

– să stabileşti graniţe şi limite;

– să îţi dai voie să fii vulnerabil/ă;

– să exersezi empatia;

– să ai grijă de relaţiile tale (cu cei care te iubesc şi te acceptă aşa cum eşti).

„Courage is telling our story and not being immune to criticism.”

„Staying vulnerable is a risk we have to take to experience connection.”

În partea artistică a călătoriei mele interioare, dr. Brené ne-a invitat să facem un search în albumul cu fotografii şi să alegem cu inima acele fotografii în care ne vedem autentici.

Aceasta sunt eu în cea mai autentică formă! :))))

Authentic meVă mulţumesc pentru că sunteţi alături de mine în această călătorie şi vă invit să ne imaginăm că împărţim acelaşi compartiment de tren care ne duce acolo unde vrem cu adevărat să ajungem. Care este povestea voastră?

Pe curând,

semnatura Alina

Reclame

2 gânduri despre „Despre Autenticitate – #OLCBreneCourseL2

 1. eumiealmeu

  Eu am o problemă cu exprimarea *să cultivi curajul de a fi imperfect* – acesta este argumentul unor alcoolici din jurul meu. Poate că s-ar putea găsi niște cuvinte care să exprime mai bine ideea – pe care eu o înțeleg, dar cei care vor să se autodistrugă o interpretează în favoarea patimii lor.

  Răspunde
  1. egosano Autor post

   Prin curajul de a fi imperfect eu inteleg acceptarea de sine si cultivarea sentimentului de suficienta. Atunci cand reusim sa ne acceptam asa cum suntem si renuntam la autoinvinovatire si autopedepsire, ne imbunatatim relatia cu noi insine, ne apreciem, avem grija de noi si traim sentimentul de confort emotional.
   Persoanele care sufera de dependenta de alcool sau alte droguri si ajung sa isi constientizeze boala si cum aceasta le afecteaza viata, pot spune ca isi accepta imperfectiunea si ca vor face ceva in vedea imbunatatirii calitatii vietii lor.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s