Notiţe despre timp şi viaţă

Am scris de curand o lucrare despre managementul timpului si importanta lui in activitatile de voluntariat si sub impresia proaspata a celor descoperite in diverse studii de profil, voi expune cateva idei.

In primul rand mi-a atras atentia Benjamin Franklin care stabilea legătura între timp şi viaţă, exclamând că  ”Iubeşti viaţa? Atunci nu irosi timpul căci el este chiar viaţa ta”. Si are dreptate. Cel mai banal lucru pe care îl facem într-o zi reprezintă un eveniment care ne-a consumat timp.

De aceea, cred ca este important să avem control asupra timpului nostru, pentru că numai aşa putem fi stăpâni pe însăşi viaţa noastră. A participa ca simplu spectator la evenimentele din viaţa noastră sau a ne implica activ în construirea şi desfăşurarea acestor evenimente, este o chestiune de alegere.

Este ca şi când am participa la un concurs de shopping, unde primim suma de 1000 lei cu care putem să facem shopping numai timp de 24 ore. Pe ce cheltuim cei 1000 lei? Pe sacouri şi pantofi sau pe accesorii? Dacă, de exemplu, ne cumpărăm numai accesorii înseamnă că aceasta a fost alegerea noastră şi noi am hotărât să fie aşa şi nu altfel.

Dacă am rămas cu bani la sfârşitul celor 24 de ore, atunci fie am ales să nu cheltuim întreaga sumă (deci am pierdut suma de bani necheltuită), fie nu am ştiut să gestionăm timpul în favoarea noastră.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în viaţa de zi cu zi. Deşi toţi avem 24 de ore pe zi, unii dintre noi reuşesc să le valorifice mai bine decât alţii. Cu toate acestea, sunt persoane care cred că „ planificarea timpului este o pierdere de vreme” sau că „a fi organizat înseamnă a renunţa la a mai fi spontan”, la fel cum sunt oameni care cred că „gestionarea timpului nu este altceva decât o problemă de bun simţ” sau că „gestionarea timpului este bună numai pentru anumite tipuri de activităţi, dar în nici un caz pentru cele creative.”

În realitate suntem dependenţi de timp şi oricât am încerca să îl evităm, suntem singurii care suportă consecinţele.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s