Evaluarea psihologică la copii

La sfarsitul anului trecut, cu ocazia evenimentului „Mamici si pitici”, am invitat parintii cu copii cu varsta intre 4-8ani, sa inscrie copiii pentru o evaluare psihologica de rutina.

Aceasta evaluare a constat in realizarea de catre copil a unui desen cu tema „Familia mea”, pe care l-am analizat si interpretat din punct de vedere psihologic.

Datorita impactului favorabil si fericit pe care aceasta initiativa a avut-o asupra parintilor, am dezvoltat proiectul „Sanatatea psihologica la copii”.

Prin acest proiect doresc sa contribui la cresterea numarului de parinti care acorda atentie dezvoltarii psihologice a copilului si care inteleg importanta evaluarii psihologice de rutina.

La sfarsitul acestui proiect, parintii vor avea o descriere amanuntita despre dezvoltarea emotionala, aptitudinala si intelectuala a copiilor, impreuna cu recomandarile de specialitate.

Parintii vor primi o fisa de caracterizare psihologica a copilului si un aviz psihologic, pe care le pot prezenta la inscrierea la gradinita sau la scoala.

Acest proiect se deruleaza in perioada 1 februarie – 1 iunie 2010 si se desfasoara in 2 etape:

I. testarea individuala a copilului;

II. testarea in colectiv a copilului;

Incadrul testarii individuale, copilul va fi supus unor probe psihologice care masoara coeficientul de inteligenta, abilitatile dominante, trasaturile de personalitate.

In testarea colectiva, copilul va fi evaluat din punct de vedere al integrarii sociale si al adaptarii la regulile de grup.

Participarea la acest proiect se face prin inscrierea copilului fie la una din cele doua etape, fie la ambele etape.

Costul evaluarii psihologice este de 40 lei pentru o etapa  sau 60 lei pentru ambele etape.

Pentru inscrieri si alte detalii despre proiect, ma puteti contacta la telefon 0744 323 469 sau la adresa de email, cabinetegosano@gmail.com.

 

 

Pentru a intari mesajul despre importanta evaluarii psihologice la copii, va prezint o secventa din interpretarea psihologica realizata pentru o fetita de gradinita.

„Pentru Maria, cei dragi sunt reprezentati de mami, tati si casa (vazuta ca si camin al familiei). Cele trei personaje sunt inconjurate de elemente ale naturii precum Soarele, Florile, Fluturasul si Copacul.

Adaugarea acestor elemente de natura colorate in culori calde, denota o imaginatie bogata si o libertate in exprimare (nu numai artistica).

Dimensiunea mare a elementelor naturii si lipsa proportiilor, explica infantilismul Mariei si este normal la varsta prescolara (3-6 ani).

Cu toate acestea, dimensiunea parintilor este interesanta din prisma faptului ca exprima influenta si autoritatea pe care fetita o simte din partea acestora.

Ferestrele sunt simbolul comunicarii, iar numarul mare de ferestre arata nevoia Mariei de comunicare. Maria este un copil sociabil, caruia ii place sa comunice cu cei din jur (atat oameni, cat si animale, jucarii, plante etc).

In concluzie, Maria este un copil optimist, fericit si cu incredere in sine. Se simte iubita de familia ei, desi simte nevoia ca mama ei sa ii arate mai multa iubire.

Daca tati se va implica mai mult in educatia Mariei, atunci autoritatea sa va creste in ochii Mariei, apropiindu-se de autoritatea mamei asupra fetitei.”

Iata si raspunsul mamei dupa citirea interpretarii psihologice a desenului:

„Va multumesc frumos pt interpretare. Eu am fost fortata sa fiu mai autoritara fiindca  sunt in permanenta  cu ea…Tati o alinta doar si lasa „greul” pe umerii mei .[pedepse,recompense,etc].

De vorbit Maria ar vorbi in continuu si asta  oboseste[tocmai am avut o cadere de calciu] Lucram impreuna mereu, atentia intr-adevar  e indreptata 99% catre ea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s