Adolescentii ucigasi- abordare psihologica

Adolescentii ucigasi, dupa cum i-a numit presa, sunt de fapt doi tineri obisnuiti, cu  familii normale si cu o viata pana atunci poate la fel de normala. Altfel este viata lor acum, dupa ce au reusit fara sa isi propuna, sa omoare un om.

Poate ca daca acest om nu ar fi murit, nu s-ar fi aflat despre modul in care unii adolescenti interpreteaza viata. Adolescenta contemporana cunoaste aceleasi nevoi psihologice ca si adolescenta din toate timpurile.  Nevoia de a exista si nevoia de a fi important sunt prezente la adolescenti poate mai mult decat la orice alta categorie de varsta. Adolescentii sunt in cautarea identitatii lor. Adesea ei simt nesiguranta, neincredere in propria persoana, in ceea ce fac si ceea ce zic. Ca sa le fie mult mai usor, ei isi aleg modele pe care le imita.

Cultura noastra romaneasca este extrem de pestrita  in ceea ce priveste varietatea de modele pentru adolescenti. Unii spun ca in Romania nu mai sunt modele. Eu nu cred asta. Adolescentul si in general omul se adapteaza mediului in care traieste si asimileaza acel model de viata care ii poate satisface nevoile de a exista si de a fi important.

Din pacate, foarte multi adolescenti asociaza acest „a fi important” cu „a fi puternic” si chiar cu „a fi agresiv”.

In acest sens va invit sa faceti o vizita salilor de culturism si sa vedeti cat la suta din cei care merg la sala sunt adolescenti intre 17 si 20 ani. Majoritatea.  De ce? Pentru ca imaginea conteaza.

Pentru adolescent este important sa arate bine, sa aiba forta, sa se impuna in fata celor slabi si sa fie acceptat in grupul celor „periculosi”, sa fie unul de-ai lor. Odata ce obtin ceea ce doresc, apare sentimentul de superioritate  fata de cei slabi, fireste.  Si uite asa, adolescentul nostru incepe sa caute provocari, oameni slabi, fata de care sa isi exercite puterea.

Este foarte frumos atunci cand aceasta confruntare se petrece in fata unei mese de biliard sau de tenis de masa sau in orice alta activitate competitiva.

In schimb este foarte dureros atunci cand adolescentii nu-si pot controla emotiile si devin impulsivi, agresivi fizic si verbal cu oameni ca ei, care insa nu se pot apara.

In analiza tranzactionala se vorbeste despre pozitiile de Persecutor – Victima – Salvator. Adolescentul agresiv joaca rolul Persecutorului, care „ataca” adolescentul mai slab, care devine Victima. De cele mai multe ori apare si un „Salvator”, care ajuta Victima. In acest triunghi dramatic, rolurile sunt intersanjabile si nimeni nu iese castigator.

Este atat de important ca oamenii sa stie si sa inteleaga faptul ca persecutia si comportamentul agresiv sunt aducatoare de recompense numai pentru cateva momente din viata  si ca ele  sunt urmate intotdeauna de remuscari si frica de consecinte.

Intotdeauna pentru Persecutor va exista un alt Persecutor, de aceea e mult mai simplu sa privim si sa tratam oamenii ca pe egalii nostri.

Nimeni, indiferent de functie si pozitia sociala nu este superior celorlalti.

In acest sens recomand cartea „Animal Farm” de George Orwell.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s