„Copilul cu autism are nevoie de terapie!“

Campania de informare „Copilul cu autism are nevoie de terapie!“

de Daniela Martinescu

Pe 2 aprilie, Asociaţia pentru intervenţie terapeutică în autism (AITA) a organizat Campania de informare „Copilul cu autism are nevoie de terapie!“

Autismul este o tulburare de dezvoltare considerata drept una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilariei.

Autismul este tulburarea centrala din cadrul unui intreg spectru de tulburari de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburarilor autismului/autiste sau de tulburari pervazive de dezvoltare (pervasive developmental disorders) – termenul folosit in sistemele internationale de clasificare (Diagnostic and Statistic Manual, DSM IV; International Classification of Diseases – ICD 10). Aceste tulburari prezinta o larga varietate de manifestari, presupuse a fi rezultatul unor disfunctionalitati de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice.

Cauzele specifice sunt inca necunoscute.

Depistat la timp (inaintea varstei de 3 ani) si cu terapie intensiva si corect aplicata, copilul cu autism poate recupera intarzierile in dezvoltare, poate incepe sa vorbeasca si sa comunice cu cei din jur, si poate depasi multe dintre problemele cauzate de aceasta tulburare.

Prin intermediul Campaniei de informare „Copilul cu autism are nevoie de terapie!“, AITA sustine in acest an cursuri de informare, permite accesul la o serie de materiale informative si realizeaza parteneriate cu institutii similare care au ca scop informarea despre autism si tehnicile de interventie in autism.

Astfel, cursurile desfasurate in 2009 au tematica „Tehnici de terapie comportamentala aplicata la copilul cu autism“ si se se vor desfasura lunar, fiind invitati sa participle terapeuti, profesori, psihologi, medici ori parinti care se confrunta cu problematica autismului. La aceste cursuri se vor prezenta tehnicile ABA, principiile acestei terapii, sistemul de comunicare cu ajutorul imaginilor, programele de lucru, iar toate aceste lucruri vor fi prezentate in filmulete demonstrative si sustinute practic prin jocuri de rol si simulari de situatii.

Despre programul de terapie ABA se stie ca se desfasoara pe termen lung si poate sa dureze un an sau 2 sau 4 sau toata viata. Exista copii care invata foarte usor si se acomodeaza foarte bine terapiei – programul incheindu-se dupa un an sau doi, dar exista si copii la care rezultatele apar greoi, fie pentru ca au tulburari asociate care impiedica invatarea, fie pentru ca forma de autism de care sufera copilul este severa si atunci programul dureaza mai mult si are rezultate mai slabe.

Autismul nu se vindeca, dar se pot recupera intarzierile in dezvoltare si se pot rezolva multe din problemele comportamentale ale copilului intr-un program devreme inceput si corect aplicat. Implicat intr-un program de terapie intensiv copilul poate ajunge sa faca fata gradinitei si scolii si va putea sa devina independent.

AITA se adreseaza in primul rand psihopedagogilor si educatorilor, studentilor sau absolventilor facultatii de psihologie, care au in comun preocuparea pentru terapia si recuperarea copiilor cu autism si isi propune sa sustina cat mai multi terapeuti romani pentru a se specializa in terapie comportamentala aplicata si a deveni consultanti national sau international acreditati (BCBA). Asociatia isi propune, de asemenea, sa colaboreze cu cabinetele medicilor de familie si pediatrilor cu scopul de a informa cat mai corect parintii copiilor cu autism despre aceasta tulburare si tehnicile de terapie cele mai moderne care duc la o recuperare cat mai eficienta.

http://autismro.com

Articol publicat pe http://www.info-sanatate.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s