Cum sa atragi atentia angajatorului?

Ai nevoie de un job…de fapt, ai nevoie de bani. Prietenii te sfatuiesc sa iti faci un curriculum vitae (CV) si o scrisoare de intentie.

Bun sfat, dar ce este un CV, cum arata si mai ales cum se face? Este un formular pe care il completezi sau poate o cerere de genul “Stimate Domnule Director…, Subsemnatul..”?

Nelamurit si plin de necunoscute, dai un search pe google si astepti sa descoperi Adevarul.

Adevarul este ca CV-ul este cartea ta de vizita, iar continutul sau este standard. Autenticitatea CVului tau vine din informatiile corecte pe care le furnizezi despre tine, precum si din forma pe care o atribui acestuia.

CVul este cel care te reprezinta in fata angajatorului si in functie de care esti sau nu chemat la un interviu. Conteaza atat ce scrii intr-un CV, cat si ce impresie faci, dupa o prima citire a aplicatiei tale.

In redactarea unui CV este bine de stiut faptul ca poate cele mai importante sunt datele personale.

Nume, prenume, data si locul de nastere, domiciliul, numarul de telefon si adresa de email, se regasesc in prima parte a CV-ului. Datele personale trebuie sa fie corecte si complete. Un CV cu numarul de telefon gresit si fara adresa de email, anuleaza candidatura ta, indiferent de cat de multa experienta profesionala sau cate formari ai.

Discutii controversate exista pe tema atasarii la CV a unei fotografii. Sunt pareri care afirma ca fotografia denota o lipsa de profesionalism din partea candidatului. In aceeasi masura, intalnim anunturi de joburi, in care se solicita fotografii in mod expres.

Daca in anuntul de job nu se solicita fotografii, inseamna ca ele nu sunt relevante pentru angajator.

In situatia in care ti se cere sa atasezi o fotografie la CV, atunci fotografia standard sau de buletin este singura fotografie acceptata. Evita sa atasezi fotografii de care esti atasat emotional, dar care te prezinta in posturi neprofesionale.

Varietatea tipurilor de CV iti permite sa alegi forma care ti se potriveste.

CVul European are o forma standard si urmareste inregistrarea informatiilor despre experienta profesionala, respectiv formarile profesionale in ordine cronologica inversa (incepand cu ultimul loc de munca si terminand cu primul). Principalul avantaj al acestei structuri este ca subliniaza evolutia in cariera, iar informatia este usor de urmarit. Acest tip de CV poate fi gasit pe http://www.cveuropean.ro.

Exista si tipuri alternative de CVuri care scot in evidenta fie experienta profesionala, fie formarea profesionala.

CVul Functional scoate in evidenta cunostintele dobandite in activitati specifice sau aptitudini cerute de unele departamente (marketing, vanzari, management, finante, productie, etc). Acest tip de CV subliniaza experienta propriu-zisa si nu locurile de munca anterioare.

CVul Orientat este tipul de CV in care informatiile expuse sunt adaptate cerintelor postului urmarit de candidat. Altfel spus, aceasta forma de CV scoate in evidenta aptitudinile si realizarile candidatului si ajuta angajatorul sa isi faca o imagine clara despre compatibilitatea cu jobul vacant.

Pentru cei care activeaza intr-un domeniu ce implica creativitate, exista CVul Creativ, care da posibilitatea candidatului sa isi personalizeze aplicatia.

Unele Companii solicita ceea ce se numeste scrisoare de intentie, atasata la CV. Scopul prezentarii unei scrisori de intentie sau resume, este de a atrage atentia angajatorului asupra calitatilor si cunostintelor candidatului. Angajatorul asteapta sa inteleaga motivatia candidatului in a alege jobul respectiv, iar candidatul are posibilitatea sa isi etaleze succesele si realizarile profesionale.

Spre deosebire de structura schematica a CVului, scrisoarea de intentie este generoasa in descrieri care sa favorizeze candidatul, insa aceasta nu trebuie sa depaseasca dimensiunile a trei – patru paragrafe.

In redactarea unei scrisori de intentie, candidatul se va adresa fie reprezentantului Companiei, care a postat anuntul, fie Departamentului de Resurse Umane sau chiar Dnei/Dlui Manager General.

Continutul scrisorii de intentie trebuie sa fie clar, de aceea informatiile de inceput se vor referi la jobul pentru care s-a aplicat si se va mentiona inclusiv sursa acestuia (site de specialitate, presa locala etc).

Candidatul va continua cu o scurta prezentare a formarii sale profesionale, subliniind cunostintele relevante pentru postul in cauza. Experienta profesionala obtinuta prin voluntariat sau in calitate de angajat, va fi evidentiata prin realizarile avute sau prin diversitatea sarcinilor.

Importanta scrisorii de intentie este data si de abilitatile si aptitudinile expuse de candidat. Acestea trebuie sa fie specifice si apropiate de cerintele postului. Este de retinut faptul ca atat lipsa de modestie, cat si o modestie exagerata pot fi in detrimentul candidatului.

Tot ceea ce apare in CV si in scrisoarea de intentie se va verifica la interviul cu angajatorul. In aceste conditii, este bine de stiut ca onestitatea si claritatea ideilor sunt atribute care va pot asigura drumul spre succes.

Articol publicat in revista Job Magazine – nr.2 februarie – martie 2009 Galati – Braila
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s